evenementen op Bonaire

Lokale feestdagen

Naast de Nederlandse feestdagen, zijn er op Bonaire een hoop lokale feestdagen die gevierd worden. In deze blog lees je meer over de bekendste evenementen die er gedurende het jaar georganiseerd worden. Verwacht veel feest en veel tradities.

Maskarada - 1 januari

Meestal op 1 januari, maar ook wel eens op de eerste zondag van het nieuwe jaar wordt op Bonaire Maskarada gevierd. Het is van oorsprong een Spaanse traditie, de naam staat voor de maskers die gedragen worden tijdens de feestdag.

Tijdens de Maskerade dragen de Bonairianen een masker en zijn verder verkleed. Het is het meest traditionele volksfeest op Bonaire. Vroeger werd de Maskerade op de eerste zondag na Driekoningen gevierd. Aan het begin van nieuwjaarsdag wordt de Maskeradegroep door de gezaghebber van Bonaire ontvangen. Na dit officiële moment barst het feest op Bonaire los.

De optocht en de Spaanse naam hebben ze voor deze traditie behouden. Het is een kleurrijke, vrolijke en muzikale feestdag. Het einde van de optocht is voor het huis van de gouverneur, waar hij een fles rum uitdeelt. Zo wordt er onder het genot van de rum nog even door gefeest en gedanst.

Carnaval – Januari tot maart

Het carnaval op Bonaire is het belangrijkste feest op Bonaire. De Bonairianen zijn vanaf eind januari tot maart volledig in de ban van dit feest. In deze weken vinden er verschillende festiviteiten plaats, parades en met genoeg eet- en drinkeettentjes.

De twee hoogtepunten van het carnaval op Bonaire zijn de grote parades, oftewel Marcha Grandi genoemd. Deze vinden plaats op achtereenvolgende dagen, eerst in Rincon dan in Playa. Na de parades is er nog meer feest en kun je genieten bij de vele eet- en drinktentjes die speciaal voor het feest zijn opgetuigd.

Carnval eindigt op de dinsdagavond met een laatste parade. Deze parade eindigt rond middernacht met een feest en een bijzondere traditie: de verbranding van Koning Momo. Koning Momo staat symbool voor zonde, onvruchtbaarheid en ongeluk. Dit wordt ook wel het begin van Aswoensdag begonnen, zo kunnen mensen schoon beginnen aan de periode van vasten die hierna volgt.

Simadan Festival Rincon -  Tweede paasdag

Simadan is het folkloristische oogstfeest dat gevierd wordt op tweede Paasdag in Rincon. Deze feestdag is afkomstig uit de slavernijtijd. Vroeger mochten de slaven op deze dag hun eigen deel van de oogst binnenhalen.

Tegenwoordig is het een feestdag die samen met de boeren gevierd worden. Vrienden en familie vieren samen met de boeren de oogst van mais en gierst met een groot feest en genoeg eten en drinken.

Dia di Rincon – 30 april

Dia de Rincon heeft gelijkenissen met “Koninginnedag van Nederland” zoals het vroeger in Nederland ook op 30 april gevierd werd. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het feest gehouden in het plaatsje Rincon, deze dag is de stad ook autovrij.  Op Dia di Rincon wordt het centrum van Rincon auto vrijgehouden.

Het centrum is autovrij en veranderd daarmee in één grote dansvloer. Er zijn veel muzikanten, dansers en traditionele kostuums. Ook de gerechten die je deze dag kunt proeven zijn vooral traditioneel gerechten en ook aan bier is deze dag geen te kort.

Sint Jansdag – 24 juni

Vroeger werd er op Sint Jansdag smeekbeden gedaan voor meer regen en minder wind. Tegenwoordig is het een feestdag, waarbij de heilige Johannes gevierd wordt. Rond middernacht gaan de bewoners van Bonaire langs de huizen van bewoners die “Juan”, “Jan”, “Johan” etc. heten. Als een soort Sint Maarten wordt er een serenade gedaan aan de voordeur en verwacht dat er een traktatie wordt uitgedeeld.

Bonaire dag (dag van de vlag) – 6 september

Op Bonaire dag wordt de ontdekking van het eiland gevierd. Dit was op 6 september 1499. Toen werd het eiland ontdekt door de Spanjaarden Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci .


Regatta – begin oktober

Bonaire is een perfecte zeilplek door de wind. Vandaar dat er ook een Bonaire regatta gehouden wordt. Gedurende meer dan een week worden vele zeilwedstrijden vlak langs de kust van Bonaire gehouden. Vanaf de kant zijn deze zeilwedstrijden goed te volgen.

Sinterklaas – 5 december

Ook op Bonaire wordt het Sinterklaasfeest uitbundig gevierd, inclusief een intocht met Zwarte Pieten. In tegenstelling tot de situatie in Nederland, is deze discussie er op Bonaire niet. De Bonairanen worden niet graag herinnerd aan hun slavenverleden, zij zien zich liever als afstammelingen van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het Bonaire. De intocht en het feest worden groots gevierd.


©2023 Bonaire Paradise
Laan der Hesperiden 68
1076 DX, Amsterdam
Nederland
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.