Landschapsaantasting

Landschapsaantasting

In tegenstelling tot Aruba en Saba heeft zich op Bonaire nooit grootschalige mijnbouw plaatsgevonden. Op Aruba zijn tienduizenden kilo’s goud boven de grond gehaald. Op Saba werd zwavel ontdekt en is jarenlang het betoverende geel gekleurde ‘niet-metaal’ uit de zwavelmijn gebeiteld.

Op Aruba ontstond de goudkoorts nadat een herdersjongen in 1824 goud vond bij Rooi Fluit en Rooi Daimari aan de noordkust. Decennialang duurde de zoektocht naar het goud en bezorgde Aruba een enorme welvaartsboost. Gedurende die tijd zijn er heel veel gaten, putten, liften en schachten gegraven op het Benedenwindse Eiland. De goudindustrie op Aruba vond haar definitieve Waterloo kort na de eerste wereldoorlog.

Helaas treden er ook veel nadelen op bij mijnbouw. Zo kan mijnbouw leiden tot ernstige landschapsaantasting en verstoring van kwetsbare ecosystemen.

Ook Bonaire beschikt over verschillende delfstoffen die steeds belangrijker worden voor het eiland zoals zand, doleriet (doleriet is een stollingsgesteente dat ook wel diabaas wordt genoemd) en kalksteen. Deze delfstoffen worden ingezet bij de bouw van huizen, wegen, ect.

Bonaire gaat de komende jaren enorm groeien. Er zullen veel meer woningen, wegen en andere faciliteiten gebouwd gaan worden. Er zal dus een grote behoefte ontstaan aan grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen dus voor een deel geleverd kunnen worden door het eiland zelf.

De beleidsmensen in Kralendijk zijn derhalve drukdoende om beleid en wetgeving te ontwikkelen over dit thema. Het is namelijk belangrijk om de grondstoffendeling de komende tijd in goede (duurzame) banen te leiden. Dit alles om te voorkomen dat er landschapsaantasting gaat optreden of ernstige verstoring van fragiele ecosystemen

terug naar landschap van Bonaire


An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.