Vlakke zuiden met zoutpannen

Vlakke zuiden met zoutpannen

Vanaf het zuiden van Kralendijk is Bonaire vlak waarbij de gehele zuidkop van het eiland zelfs op zeeniveau ligt. Hier verrijzen de wereldberoemde zoutpiramides tussen de uitgestrekte zoutpannen van Bonaire.

Zoutpannenzijn kunstmatige zoutmeren (kommen) die voor de zoutwinning worden gebruikt.Een zoutpan is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens het zout van kan oogsten.

Dit zout wordt tijdelijk bewaard op de zoutpiramides vooraleer het witte goud naar Amerika verscheept wordtom daar verdere verwerking teondergaan. Door de weerkaatsing van de Caribische zon op de zoutpiramides ontstaat een fascinerende verstrooiing van het licht, waarbij een kleurenspectrum ontstaat die een waretraktatievormt voor het menselijkeoog.

Naast de zoutpannen in het zuiden herbergt het zuidoosten van Bonaire ook een betoverendelagunedie omzoomd wordt door een unieke mangrovevegetatie.

terug naar landschap van Bonaire


An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.