Boven en beneden winds

Boven en beneden winds

Bonaire behoort samen met Aruba en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Deze drie eilanden werden ook wel de ABC-eilanden genoemd waarbij Bonaire het meest oostelijke eiland is. Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de SSS-eilanden genoemd. Na 10-10-2010 vormen Bonaire, Saba en Sint Eustatius de BES eilanden

De naam ‘Antillen’ stamt uit de tijd van Christoffel Columbus. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger dacht dat hij de eilanden voor de kust van Indië had bereikt toen hij in de Caribische archipel rondzeilde. Hij noemde deze eilanden daarom ‘Las Ante-Isla’ oftewel eilanden ervóór. Uit deze koloniale tijd stamt de naam ‘De West’ of ‘West-Indië’ voor het Caribische gebied.

Bonaire ligt - volgens de geografische coördinaten - tussen 12˚2’ en 12˚19’ noorderbreedte en tussen 68˚11’ en 69˚25’ westerlengte voor de kust van Venezuela in het zuidelijk Caribisch gebied.

De afstand tussen Bonaire en Curaçao bedraagt 52 km en tussen Bonaire en Aruba 130 km. Verder ligt Bonaire op een afstand van 80 km voor de kust van Venezuela. Om vanuit Nederland op Bonaire te komen dient 9.000 km te worden overbrugd.

Tussen Bonaire en de Nederlands getinte Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius ligt ongeveer 900 km Caribische Zee.

terug naar waar ligt Bonaire 


An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.