Help de ezels op Bonaire

Wilt u ons alstublieft helpen om voor de ezels van Bonaire te zorgen? De ezels hebben uw hulp hard nodig! Donkey Sanctuary Bonaire is een kleine non-profitorganisatie. Wij zijn volledig afhankelijk van giften, donaties en het werk van vrijwilligers.

Lees meer...De dorpen van Bonaire

Bonaire met de hoofdstad Kralendijk en dorp Rincon bestond in het verleden uit 6 verschillende dorpen    genaamd  Antriol, Nikiboko, Noord Saliña, Playa, Tera Cora en Rincon.


Lees meer...Ervaar de adrenaline op drie wielen

Op de weg naar Rincon naast Arawak het in Indian Style opgebouwde restaurant waar op zondagmiddag the locals komen om te genieten van lokale gerechten en livemuziek vind je Landsailing Adventures Bonaire.

Lees meer...Kite City, the pleace to be.

Nadat, het leukste eetcafé op Bonaire gedwongen was om haar deuren te sluiten is Andre met de eerste echte Food Truck op Atlantis Beach gestart. Helaas door dwarsliggen en onzinnige argumenten van Stinapa moest de Food Truck weg. 

Lees meer...Betaalbare Supermarkt

Waarom teveel betalen voor boodschappen op Bonaire terwijl in dezelfde straat als Warehouse en van Tweel een goedkoop alternatief is. Bondigro Supermarkt aan de Kaya Industria 29 is in 2013 door Ronald Schalker opgericht omdat de hoge prijzen voor levensmiddelen een doorn in zijn oog waren.

Lees meer...Playa Palu di Mangel

Naast Te Amo Beach aan de weg naar Belnem en voor de landingsbaan van Flamingo Airport vind je dit heerlijke stuk strand met veel schaduw.

Elk strand heeft zijn eigen schoonheid en je kunt er veel ontdekkingen doen.  Wij hebben alle stranden van Bonaire op een rijtje  gezet.

Lees meer...Stranden in Slagbaai

In het nationaal park Washington Slagbaai in het noord westen van Bonaire vind je 10 bijzondere stranden. 

Elk strand heeft zijn eigen schoonheid en je kunt er veel ontdekkingen doen.  Wij hebben alle stranden van Bonaire op een rijtje gezet. 

Lees meer...Het Terramar Museum

Het Terramar Museum in Kralendijk is het eerste museum in Caribisch Nederland dat het verhaal van Bonaire vertelt.

De vele toeristen die Bonaire bezoeken maken in het museum kennis met de geschiedenis en de mix van culturen die hun sporen hebben nagelaten in de regio. Bezoekers kunnen op interactieve wijze het verhaal van Bonaire ervaren, van de eerste bewoners en de slavenhandel tot de hedendaagse manier van leven op het eiland.

Lees meer...Het kleine paradijs THE BEACH

Vanaf het centrum van Kralendijk richting Sorobon, Lac Bay en kitestrand ligt dit kleine paradijs aan het strand in de wijk Belnem. De gezellige bar, de vrolijke atmosfeer en de fijne bediening zullen je vrolijk stemmen en je kunt hier helemaal ontspannen.

Locals en toeristen genieten hier van het gezellige strand. Deze plek staat garant voor een relaxte middag, dag of avond. Dat wil je vast niet missen!

Lees meer...Taxi op Bonaire

De taxistandplaatsen bevinden zich bij het vliegveld en bij de grote hotels. Taxi’s op Bonaire hebben geen meter, de ritprijzen staan vast. De taxichauffeurs moeten daarom verplicht de tarievenlijst in de taxi hebben liggen. Op het vliegveld zijn de tarieven op een bord te lezen.

Taxi’s hebben de letters TX op hun kentekenplaat staan. 

Lees meer...Klein eiland

Ondanks dat Bonaire een klein eiland  is zijn de afstanden toch te groot en is het te warm om te lopen.  

Een huurauto   of scooter is dus wel gewenst tijdens het verblijf op Bonaire. 

Op Bonaire  wordt rechts gereden en zijn de meeste internationale verkeersregels van kracht. Wel moet je er op letten dat recht doorgaand verkeer voorrang heeft. De snelheidsbeperkingen worden in km/uur aangegeven. Ook de afstanden worden in kilometers aangegeven.


Lees meer...Het paradijs bestaat nog!


                   

Lees meer...

Kassa's Belbus is op Bonaire.

In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-consumentenprogramma reist Amber Kortzorg met de ‘Bon Bini’ Belbus van AUTO HUREN BONAIRE  naar Bonaire om geschillen tussen consumenten en bedrijven op te lossen. Omdat consumentenrechten op het eiland niet of nauwelijks bestaan gaat Amber tot het uiterste om benadeelde burgers bij te staan. Zo helpt ze onder anderen een man bij te staan die al zeven jaar op een taxivergunning wacht. In al die tijd laat de lokale overheid niks van zich horen. Ook staat ze de 89-jarige Juffrouw Joy bij, die geen water meer op haar kunuku (Bonairiaanse boerderij) krijgt. Hoe moeten haar gewassen nu groeien? Het nieuwe seizoen van Kassa, gepresenteerd door Brecht van Hulten vanuit een gloednieuwe studio, is vanaf 8 september iedere zaterdag om 19.05 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.


Lees meer...Courtyard Village is een unieke tropische oase op Bonaire. 

De villa’s en appartementen van Courtyard Village zijn ontworpen in een fraaie lokale bouwstijl  en zijn afgewerkt met kwalitatief hoogwaardige materialen.

In Courtyard Village is het Caribische leven op zijn mooist. Courtyard Village biedt u alles wat u nodig heeft voor maximaal leefgenot. Een ruim zwembad, tropische tuin, centraal gelegen receptie annex verhuurkantoor, met mogelijkheden van autohuur ter plaatse en korting bij gerenommeerde duikscholen. Opgezet als een tropisch dorp met uitgebreide faciliteiten is Courtyard Village een uniek project op Bonaire.Aanpassing brandstofprijzen.

In verband met wijzigingen in de olieprijzen op de internationale markt past het Bonairiaanse eilandsbestuur de prijzen van brandstofproducten aan. De volgende wijzigingen in de brandstofprijzen zullen per 1 augustus 2017 van kracht zijn. Het Bonairiaanse eilandsbestuur deelt mee dat de aanpassing van de prijzen ingaande augustus 2017 in een prijsverlaging zal resulteren voor benzine, kerosine, gasolie, grote en kleine gasflessen. De prijsdaling voor benzine bedraagt 2.10 dollarcent, daling voor kerosine en gasolie is minimaal. LPG 100LBS (grote gasfles) een daling van 0.57 cent en LPG 20LBS (kleine gasfles) een daling van 0.13 cent. De volgende aanpassing van de brandstofprijzen is in september 2017.De ruige kust van Bonaire.

Boka Kolokoshi is een prachtig stukje kust in het Washington Slagbaai. De inham aan de noordkust van Bonaire is in de loop der eeuwen geboetseerd door de ruige golfslag. Uit het vulkaangesteente zijn terrasachtige vormen gesleten. Iedere golf levert dan ook een mooi schouwspel op. Het water heeft een paarse gloed door de vele algen die op de plateaus leven. Om deze Boka te bereiken, volg je de lange autoroute in Washington Slagbaai.Weinig aandacht voor bescherming monumenten op Bonaire.

De bescherming van monumenten op Bonaire is sinds 2009 geregeld in de Monumentenverordening. Acht jaar later staan nog maar 25 gebouwen daadwerkelijk op de monumentenlijst. Het proces verloopt zeer langzaam. De overheid richt de aandacht vooral op de zeekant van Kralendijk, de boulevard waar de cruisetoeristen aankomen en die daarmee het visitekaartje van Bonaire vormt. Op een conceptlijst bij het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) staan 637 te beschermen monumenten. De lijst varieert van Fort Oranje (1639)  tot eenvoudige karakteristieke woonhuizen uit de 19e en begin 20e eeuw. De gebouwen staan verspreid over het hele eiland.

Monumentzorg wil het Curaçaose model van monumentenzorg graag op Bonaire invoeren, inclusief een fiscale regeling voor het opknappen van monumenten. Dat bestaat op Bonaire niet. Dat maakt de exploitatie moeilijk, want je moet je wel aan bepaalde regels houden voor zo’n pand. en dat is heel kostbaar. Voor het project Cocari in Rincon werd een speciaal convenant gesloten om het te kunnen restaureren. De contacten met het huidige Bestuurscollege lijken iets beter te verlopen. Gedeputeerde Nina den Heyer heeft Monumentenzorg toegezegd nog deze maand te willen praten. Daarom is het bestuur van Monumentenzorg ondanks de moeizame weg nog steeds hoopvol gestemd.De verschillende landschappen van Bonaire.

Bonaire bestaat uit drie verschillende landschappen: het heuvelachtige noorden, het midden met in de hoogte verspringende kalksteenterrassen en het vlakke zuiden met haar zoutpannen.

De gehele noordkop van Bonaire valt onder het Washington Slagbaai National Park  en is ruim 6.000 ha groot. Het heuvelachtige terrein met haar cactuswouden, grillige rotsformaties, saliñas (zoutmeren) en kalksteengrotten biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Veel voorkomende en goed te spotten dieren zijn de snel wegschietende hagedissen, statige leguanen en de meest kleurrijke vogels.

Het noorden van Bonaire is ook het groenste deel van het eiland ondanks het feit dat loslopende geiten continue jonge scheuten van bomen en planten wegvreten. Daarnaast heeft de mens eeuwenlang ongebreidelde houtkap in het gebied bedreven. Met name brazielhout, een houtsoort die gebruikt werd bij het fabriceren van verf, is massaal in het gebied geoogst.

Het middenstuk (cunucu), een gebied dat zich uitstrekt tussen Rincon en Kralendijk, met de kalksteenterrassen heeft veel weg van een wildwest-achtig landschap. Torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties, zandverstuivingen en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier het landschap.

Vanaf het zuiden van Kralendijk is Bonaire vlak waarbij de gehele zuidkop van het eiland zelfs op zeeniveau ligt. Hier verrijzen de wereldberoemde zoutpiramides tussen de uitgestrekte zoutpannen van Bonaire.

Zoutpannen zijn kunstmatige zoutmeren (kommen) die voor de zoutwinning worden gebruikt. Een zoutpan is een binnenmeer waar wel water kan instromen maar geen water kan uitstromen. Doordat het water alleen kan verdwijnen door te verdampen wordt de zoutconcentratie in het resterende water steeds hoger. Als de aanvoer van het water minder is dan de verdamping zal al het water uiteindelijk verdwijnen en blijft een zoutvlakte achter waar men dan vervolgens het zout van kan oogsten.

Dit zout wordt tijdelijk bewaard op de zoutpiramides vooraleer het witte goud naar Amerika verscheept wordt om daar verdere verwerking te ondergaan. Door de weerkaatsing van de Caribische zon op de zoutpiramides ontstaat een fascinerende verstrooiing van het licht, waarbij een kleurenspectrum ontstaat die een ware traktatie vormt voor het menselijke oog.

Naast de zoutpannen in het zuiden herbergt het zuidoosten van Bonaire ook een betoverende lagune die omzoomd wordt door een unieke mangrovevegetatie.

De kustlijn van Bonaire kent twee gezichten. Aan de westkant liggen enkele smalle stranden die veelal bezaaid zijn met prachtig versteend koraal en door zeestromingen gepolijste kiezelstenen. Op de kust beukende golven en een straffe wind vind je aan de oostkant. Het water en de wind van de Caribische Zee hebben hier het gesteente in de meest grillige vormen geboetseerd. Aan deze kant van Bonaire worden de kale kalksteenplateaus onderbroken door grillige boka’s (baaien) met betoverende stranden.

Het klimaat op Bonaire is erg droog en er zijn dan ook geen permanente rivieren op het eiland. Wel zijn er de zogenaamde rooien, kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het woord rooi is afgeleid van het Spaanse woord arroyo (beek).


nieuwsbrief

Mis geen enkele aanbieding of lastminute van Bonaire Paradise, schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte

x

Bonaire Paradise maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de site en voor het bijhouden van statistieken. Gaat u verder op de site? Dan stemt u erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer over cookies